Wat zijn macro nutriënten?

// WAT ZIJN MACRO NUTRIËNTEN? //

Macro nutriënten (macro’s) zijn de drie categorieën voedingsstoffen die calorieën leveren aan het voedsel dat we eten en zorgen voor het grootste deel van onze calorie inname: koolhydraten, eiwitten en vetten.

Het zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam elke dag nodig heeft en gebruikt voor o.a. brandstof (energie), de opbouw van spieren en hormoonbalans.

# 1: Koolhydraten
Koolhydraten zijn de belangrijkste en snelste energiebron voor het lichaam. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Sommige koolhydraatrijke producten bevatten voedingsvezels. Deze vallen dus ook onder de noemer koolhydraten en zijn nodig voor een goede darmwerking.

# 2: Proteïne
Proteïne helpt bij de opbouw en het herstel van spieren, is het goed voor het huid en het haar en levert essentiële aminozuren voor een aantal chemische processen van het lichaam.Ook helpen eiwitten het bloed bij het verspreiden van zuurstof door het lichaam en daarnaast geeft het een verzadigd gevoel, wat helpt bij gewichtsbeheersing.

# 3: Vetten
Vetten zijn een energiebron en dienen als reserve bron voor energie in het lichaam. Ook is het een belangrijke bouwstof voor hormonen en celmembranen. Het eten van vetten onderdrukt het hongergevoel en bevat het de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Elk van deze vitamines voert cruciale functies uit in het lichaam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *